Alexander Wang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alexander Wang
Született1983. december 26. (40 éves)[1]
San Francisco[2]
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozása
  • formatervező
  • ruhatervező
Iskolái
  • Parsons School of Design
  • Drew School
  • Harker School
  • Stevenson School

A Wikimédia Commons tartalmaz Alexander Wang témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Alexander Wang (San Francisco, 1983. december 26.–) amerikai divattervező.

Pályafutása[szerkesztés]

18 évesen költözött New Yorkba, hogy divattervezést tanulhasson a híres Parsons The New School for Design- ban. Miután 2007-ben a második évében otthagyta az iskolát, bemutatta első saját nevével ellátott női ready-to-wear kollekcióját. A márka menő külvárosi stílust testesít meg, amely a 90-es évek divatjából, a francia eleganciából és a rock grunge stílusjegyeiből inspirálódik – kollekcióinak védjegye hanyag városi sikk. Wang 2009-ben alapította meg második, hétköznapibb ruhákat- leginkább patinásított pamut pólókat, topokat és pólóruhákat – áruló, „T by Alexander Wang” néven futó márkáját. Szintén ekkor hozta létre önálló cipő és kiegészítő kollekcióját is. 2008-ban elnyerte a CFDA és a Vogue Fashion Fund közös díját ez a kitüntetés 200 000$-os pénzjutalommal jár együtt melynek célja, hogy a fiatal tervezők üzleti lehetőségeit segítse [1]. A nevével fémjelzett márkák mára világszerte olyan luxusáruházak kínálatában szerepelnek, mint például a Barneys New York, Neiman Marcus, Bergdorf Goodman, Dover Street Market, Browns, Otte és a Selfridges.

Wang leginkább határozott vonalvezetésű férfias jegyekkel rendelkező tervezői stílusáról ismert. Miután 2008-as őszi téli kollekciójában a fekete volt az uralkodó szín [2], 2009-es tavaszi kollekciójában az olyan színek domináltak, mint például a narancssárga, a levendula, égkék és az élénk rózsaszín ezt a látványos változás lényegében Wang válasza volt az egysíkú színhasználat miatti kritikákra „Színeket akartak, színeket kaptak”[3]. Habár a későbbiekben visszatért a fekete alapanyagok nagymértékű használatához, szabász tehetségért rengeteg elismerést kapott [4].

Élete[szerkesztés]

Alexander Wang 1983-ban született San Franciscióban. Szülei tajvani származású amerikaiak [5]. Fiatal korában részt vett nyári design programokon. A középiskolát a Drew School-ban és a Stevenson School-ban Kaliforniában végezte.

Karrier[szerkesztés]

Első teljes női kollekcióját 2007-ben tervezte, ekkor világszerte több mint 200 disztributor kezdte el árulni a kollekció darabjait [6]. 2008-ban a Council of Fashion Designers of America in Women's Wear jelölte a Vogue magazinnal közös 200 000$ anyagi támogatással járó díjára amit meg is nyert [7]. A díjjal együtt kivívta a divatszakma elismerését is. A Vogue USA külön cikket („The Aluminati”) szentelt neki 2010 Novemberi számában 2008-as sikerének apropóján. 2009-ben tervezőtársai kétszer is elismerésüket fejezték ki Wang munkája iránt amikor neki ítélték Swarovski Womenswear Designer of the Year nagydíját illetve a Swiss Textiles Award-ot. 2010-ben ismét sikert aratott a Swarovski Designer of the Year Awardon ekkor a Kiegészítő kategóriában ismerték el. 2011 február 17-én nyitotta meg első önálló boltját New York SoHo negyedében [8]. A bolt egy a pénzügyi válság miatt megszűnt design üzlet helyén nyílt. Azzal, hogy az Alexander Wang már ekkor kultikus és világszerte népszerű márkájának első boltját itt nyitotta sokat segített a válság miatt nehéz helyzetbe került fontos kulturális és divat központnak számító városrészen [9].

2012 November 29. A Women’s Wear Daily közölte, hogy Alexander Wang-ot nevezték ki a Balenciaga divatház élére miután az addigi kreatív igazgató Nicolas Ghesquière szerződést bontott a divatházat birtokló, PPR csoporttal [10]. Wang első kollekcióját a Balencagánál 2013 február 28-án mutatta be.

Botrányok[szerkesztés]

Alexander Wangot 2012 márciusában 50 millió $-ra perelte a Manhattani üzemében dolgozó 8 munkás azzal a váddal, hogy Wang embertelen körülmények között dolgoztatta őket , és miután egyikük panaszt tett a cég azonnal elbocsájtotta.[11] A tervező képviselői a vádakat teljes mértékben elutasították. A vádak ellenére SoHo-beli boltjának sikerén felbuzdulva Wang 15 új saját üzlet megnyitását tervezi a közeljövőben.[12]

A The U.S. Sun, a brit The Sun amerikai kiadványa megszellőztette, hogy Wangot több meleg, illetve transzvesztita modell szexuális abúzussal vádolja és általában is "közismerten" szexuális ragadozóként viselkedik partijain.[3]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Alexander Wang című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 14.)
  2. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 15.)
  3. Jessica Kwong (2020. december 30.). „FASHION SCANDAL Designer Alexander Wang accused of sexual assault ‘by male and trans models who say he drugged and groped them’” (angol nyelven). The U.S. Sun. (Hozzáférés: 2020. december 30.)  

Források[szerkesztés]

  • [13] "Biography - Alexander Wang". Alexanderwang.com.
  • [14] "Alexander Wang - Designer Fashion Label". New York Magazine.
  • [15] "Alexander Wang Fall 2008 Ready-to-Wear Collection". Style.com.
  • [16] Mistry, Meenal (September 6, 2008). "Alexander Wang Spring 2009 Ready-to-Wear Collection". Style.com.
  • [17] Mistry, Meenal (February 14, 2009). "Alexander Wang Fall 2009 Ready-to-Wear Collection". Style.com.
  • [18] "Designers: Alexander Wang". Fashion Model Directory
  • [19] "CFDA awards". Cfda.com. 2012-03-14.
  • [20] Grinspan, Izzy (February 14, 2011). "Alexander Wang's Soho Store Opens This Thursday, February 17".
  • [21] Wilson, Cintra (March 1, 2011). "Alexander Wang’s Store Opens in SoHo". The New York Times.
  • [22] Socha, Miles. "Alexander Wang to Take Reins at Balenciaga". WWD.
  • [23] Carrega, Christina. "$50M suit alleges designer Alexander Wang runs Chinatown sweatshop". nypost.com. Hozzáférés ideje: 26 March 2012.
  • [24] Pinson, Laurel. "Update: Alexander Wang Denies '"Sweatshop" Lawsuit Allegations". nbcnewyork.com.
  • USA USA-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap